Czy wejdzie zakaz kebabów w Unii Europejskiej? Jest na to duża szansa.

UE chce wprowadzić zakaz, który uderzy w produkcję kebabów – podał niemiecki „Bild”, a w ślad za nim inne media. Rzeczywiście są powody do obaw?
W dużym skrócie poszło o fosforany – to dodatki oznaczane jako E338, E339 (aż do E452), które zapobiegają wysychaniu mięsa i pozwalają dłużej zachować jego smak. Są dziś stosowane powszechnie, w najróżniejszych rodzajach żywności.

Czytaj także – Porwanie w Tczewie. Na ul. Wojska Polskiego uprowadzono 5-letnią Klaudie. Policja szuka sprawcy.

W większości sytuacji unijne prawo wprost dopuszcza stosowanie fosforanów, z wyjątkiem mrożonego mięsa. W tym przypadku nie ma ani wyraźnego zakazu, ani zezwolenia.
Posłowie z lewicowych ugrupowań Zieloni i SPD zaproponowali bowiem, by na razie po prostu zaczekać ze zmienianiem tej regulacji – przynajmniej do końca przyszłego roku.
Wtedy dopiero będzie gotowy raport dotyczący fosforanów, nad którym wciąż pracuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). – Dlaczego mamy zezwolić na szersze stosowanie fosforanów, jeśli nie mamy pewności, jaki mają one wpływ na ludzkie zdrowie? – pyta w rozmowie z „Tagesspiegel” Susanne Melior, europosłanka SPD.
źródło: wiedzoholik.pl